Revenim cu un nou articol din seria servicii tipografice iar de data aceasta va voi vorbi despre faltuirea pliantelor si a altor produse tipografice.

Erau vremuri cand, orice produs tipografic care necesita indoire, pliere sau impaturire, cand aceste operatiuni se faceau manual cu o ustensila in forma de pana, care se trecea peste coala indoita la dimensiunile dorite, operatiune facuta de legatorese. De aici rezultau cativa factori nemultumitori: viteza de lucru scazuta, aspect comercial indoielnic si nu in ultimul rand interveneau si erorile umane. Odata cu trecerea timpului majoritatea tipografiilor din Romania si-au dotat sectiile de legatorie cu utilaje, unul foarte important in fluxul de productie fiind si masina de faltuit. Inchipuiti-va ca pentru o lucrare de 10000 pliante, inainte lucrau 3-4 legatorese, iar vitaza de lucru era de aproximativ 500-600 de falturi pe ora – un pliant putand avea mai multe falturi/indoituri.

 

 

 

 

Nu va ganditi ca scriu atatea randuri doar pentru un utilaj care indoaie niste pliante, nu, tot aceasta masina faltuie sau indoaie de asemenea colile revistelor si ale brosurilor, poate forma paginile pentru diverse cataloage, uterior aceste adunandu-se in fascicule pentru brosare (alta operatie – lipirea fasciculelor cu termoclei). Ca sa abordam unul din cele mai consumate produse tipografice, pliantele, cu ajutorul masinii de faltuit putem impaturi(asta doar ca sa folosesc un termen popular) in mai multe feluri diverse modele de pliante. Totul depinde de performatele utilajului tipografic, de cate “casete si cutite” are masina de faltuit si de viteza acesteia de lucru. Ca sa va faceti o idee despre viteza de lucru, cu ajutorul unui asemenea utilaj, puteti faltui 10000 de pliante in doar o ora, cu un singur om care sa opereze masina. Masinistul trebuie sa cunoasca procesul tehnologic si, bineintele,s masina pe care lucreaza.