Revin cu seria de posturi despre care sunt, cum si de ce se fac anumite servicii tipografice, finisaje sau imbogatiri a hartie din punct de vedere al astectului. In episodul de azi o sa vorbesc despre trei dintre ele: plastifiere mata sau lucioasa, lacuire UV totala si selectiva, pentru ca se leaga una cu ala. Spun ca se leaga in sensul ca, pentru a lacui UV selectiv hartia trebuie plastifiata mat, pentru ca efectul vizual sa fie maxim.

Plastifierea lucioasa, care sincer nu imi place, pur si simplu da un luciu foarte puternic si de asemenea intareste din punct de vedere mecanic hartia, poate fi aplicata pe copertilor (fata / verso sau doar fata in cazul unor reviste si cutii), de asemenea se foate folosi pentru mape, brosuri si chiar materiale mai putin importante ca pliantele si flyerele. Plastifierea in general se foloseste cu succes pentru meniurile din restaurante care ajung de multe orisa se ude, plastifierea protejang si impotriva umiditatii in anumite limte.

Plastifierea mata este cea pe care eu o agreez si care da un aer mai fin tiparul sau hartiei pe care este aplicata. Asa cum va povesteam mai devreme, in afara de faptul ca tehnic se face la fel ca si plastifierea lucioasa, plastifierea mata este de fapt si cel mai bun mediu pentru lacuierea UV selectiva.

Lacuirea selectiva UV este cea pe care o vedeti voi doar in anumite zone, de obicei pe cutii, reviste, brosuri, afise, mape si carti de vizita si se aplica intotdeauna peste o plastifiere mata. Are rolul de a imbogatii imaginea produsului si de a scoate in evidenta elemente grafice ale produsului tipografic.

Lacuirea UV totala are in principiu acelasi rol ca si plastifierea lucioasa dar este dedica produselor care stau un timp indelungat in vitrine fiind expuse razelor solare care distrug pigmentul din cernela tipografica daca acestea nu sunt lacuite total. Se foloseste pentru cutii, ambalaje, afise.