Azi vreau sa va povestesc cate ceva despre cum se calculeaza preturile in tipografie. Ori ca este vorba despre fluturasi, pliante, brosuri, flyere, reviste, mape, sau cataloage calculul costurilor lucrarii si implicit al preturilor urmeaza un algoritm destul de simplu. Odata cu dezvoltarea acestei industrii si in Romania, tipografiile au inceput sa investeasca si in softuri care sunt special facute pentru asa ceva, care folosesc niste algoritmi ce se raporteaza la viteze de procesare. Adica: in cat timp o masina de tiparit poate tiparii o cantitate stabilita de coli de hartie, dupa care in cat timp se taie la format finit aceste coli cu conditia sa fie vorba de niste flyere sau volante. Cam asta este de spus pe foarte scurt despre programele resprective.

Hai sa vedem ce implica acest calcul unei lucrari tipografice, plecand de la o cerere care ajunge in tipografie sa zicem la departamentul de vanzari, si este o cerere pentru niste pliante mai pretentioase, care sa contina sa zicem, plastifiere, lac UV selectiv si stantare; pun toate astea ca sa va dati seama cum se intampla toate acestea si cum se reflecta asupra costurilor.

Sa incepem! In primul rand ne trebuie 2 lucruri importante, si anume, hartia si placile tipografice. Costul hartiei depinde foarte mult de greutatea acesteia (nu de grosime cum cred multi dintre voi), iar din punctul asta de vedere ar fi bine sa va consultati inainte de a da in productie cu reprezentantul de vanzari sau cu persoana de contact pe care o aveti in tipografie, pentru a sti de ce hartie aveti nevoie si eventual sa vedeti si o mostra de hartie.

Apoi se ia in calcul timpul pentru “inchis potrivit” care inseamna timpul pe care il consuma tipograful pentru reglarea masinii de tipar, reglarea placilor pe pozitie pentru suprapunerea perfecta a culorilor, ca sa iasa policromia cum trebuie ;), si a hartiei in aparutul de alimentare. Dupa aceste reglaje, a caror valoare se reflecta in cost/interval de timp, se intra in tiraj si iarasi printr-o aproximare se stabileste cate coli se tiparesc pe ora si de aici si costul pe mia (1000) de coli tiparite pe o(1) fata.

Pentru ca am ajuns la faza a 2-a lucrarea noastra tipografica pleaca la plastifiat, unde intervin consturile acestei operatiuni si apoi la lucuit UV selectiv si se intorc in tipografie pentru a fi stantate. Deci dintr-un foc se mai adauga si aceste costuri. La toate acestea se mai adauga si un procent reprezentand “profitul” care de fapt in mare parte reprezentant costuri de regie si transport, procent ce se situeaza intre 2-15%.

Mai jos va exemplificam:

Lucrare: pliante stantate

  1. hartie: a
  2. placi: b
  3. inchis/porivit: c
  4. tipar: d*2
  5. plastifiere mata: e*2 (nu cred ca am precizat ca este fata/verso)
  6. lacuiere selectiva UV: f (dupa caz poate fi si fata/ferso)
  7. stantare: g
  8. regie si transport: h
TOTAL: a+b+c+d*2+e*2+f+g+h
Cam asta ar fi de spus pe scurt despre cum se calculeaza preturile lucrarilor tipografice de care voi aveti nevoie.
Tipografia noatra poate fi furnizorul dumneavoastra de: flyere, fluturasi, pliante, brosuri, reviste, cataloage, mape de prezentare, agende, pungi, cutii si ambalaje, calendare si orice alt produs de tipografie care va trece prin cap 🙂