Asa cum anuntam in postul anterior o sa va povestesc cum se intampla lucrurile in tipografie din punct de vedere al finisajelor pentru a duce la bun sfarsit un proiect mai complex.

O sa incepem prin a prezenta serviciile tipografice pe care le putem executa “in house”, adica fara a fi nevoiti sa externalizam.

Stantare

Masinile de stantat sunt de cateva feluri si anume pot fi: stanta portofel, stanta plana (in cascada) si stanta tun. Tipografia noastra are in dotare o masina de stantat portofel cu format de lucru maxim 50*70cm. Sa nu credeti ca merge treaba asa simplu, stantarea in sine este un proces destul de periculos, de aceea cel care lucreaza pe aceasta masina trebuie sa cunoasca foarte bine masina si operarea acesteia. Daca avem masina de stantat nu inseamna ca am rezolvat probema, nu! Mai avem nevoie de stanta, care este o forma din cutite metalice care sunt puse si blocate intr-o bucata de lemn. Forma cotitelor este cea a produsului finit. Pentru exemplificare aveti in partea dreapta si un set de poze. Stanta se monteaza pe masina de stantat cu ajutorul unei rame metalice dupa care se fac reglajele pentru o stantare cat mai excta si cat mai curata. Nu toate produsele care sunt stantate au nevoie doar de cutite de taiere, de asemenea in majoritatea cazurilor vor aparea si cutitele de big si implicit contrabigurile (niste bucati de plastic cu un sant pe mijloc care difera ca si grosime in functie de grosimea hatiei/cartonului pe care il stanta. Mai pot exista cutitele de perfor care dau o pretaiere cartonului – cum ati vazut la cutiile acelea mari de servitele sau la chitantiere sau facturiere, pretaiere care ne ajuta la ruperea controlata a foilor sau cartonului. Ca procesul de stantare sa mearga ca si uns si sa nu stam sa luam cu mana fiecare coala de hartie din forma stantei, aceasta vine pregatita cu cateva parti de cauciuc/burete foarte moale, dispus in principiu in jurul cutitelor, cauciuc care are rolul de a impinge coala inapoi pe parte fixa a masinii de stantat. Mai trebuie doar deabvurata coala si ne ramane produsul in forma finita sau deschisa. Produsele care pot necesita stantare sunt: cutii, ambalaje de orice fel din carton sau hartie, pliante, fluturasi, mape de prezentare, coperti, slipcase-uri, plicuri, etichete, etichete adezive etc. Cam astea ar fi cele necesare pentru a putea stanta.

Asta este postul de astazi care a acoperit si o mica parte din biguire si perfor.